10 handige tips om de eerste schooldag voor te bereiden & te overleven!

Binnenkort is het weer zover: de eerste schooldag voor vele instappertjes. 
Hoort jouw kleintje hier ook bij?
Wauw! Wat een mijlpaal!
Spannend toch? Voor je kind maar stiekem ook voor mama en papa. ;)

Omdat ik zelf een aantal jaren in de peuterklas en kleuterklas heb lesgegeven, wil ik jullie graag enkele tips meegeven om je kind & jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op deze grote dag.
 

1. Boekje voorlezen
Je kan vooraf thuis al heel wat doen. 
Vertel je kind ruim op tijd dat hij/zij binnenkort naar school gaat en hoe het er in het klasje aan toe zal gaan. 
Om je hierbij te helpen kan je een boekje voorlezen waarin het 'naar school gaan' centraal staat. Ideale peuterboekjes hiervoor zijn 'Anna in de klas' & 'De eerste schooldag van Milan' van Kathleen Amant of 'Karel gaat naar school' van Liesbeth Slegers. Zo krijgt je kindje een idee van wat hem/haar allemaal te wachten staat. 

2. Kijkdag
Vaak organiseert de school een kijkmomentje in de peuterklas. Hier kan je kind al eens komen kennismaken met de juf/meester en de andere klasgenootjes. Ook is dit het ideale moment voor mama en papa om de juf/meester en de werking van de klas te leren kennen. Tijdens dit momentje krijg je als ouders vaak ook heel wat informatie. Denk maar aan: wat geef je allemaal mee met je kind, wanneer vallen de bewegingsuurtjes, is er een fietsdag op school, .... 

3. Het aftellen
Je kan samen met je kind een aftelkalender knutselen. Kleef hier dan elke dag een stickertje op of kleur het vakje in, ... Zo maak je visueel duidelijk hoeveel nachtjes je kleintje nog moet slapen voor de grote dag. 

4. Mee naar school
Wanneer er een oudere broer of zus is die al naar school gaat, kan het voor je kleintje leuk zijn om broer of zus mee te gaan afhalen op school. Zo leert hij/zij het schoolleven al wat kennen & ziet hij/zij dat mama of papa hen elke dag terug komt ophalen. 

5. Schoolspulletjes kiezen
Kies op voorhand samen de schoolspulletjes uit, zoals een rugzakje, brooddoos, snackdoosjes, drinkfles, turnzak & fluohesje. Doordat je kleintje zelf de spulletjes heeft mogen uitkiezen, zal hij/zij staan trappelen om deze te mogen gebruiken.
Tip de rugzakjes met naam. Zo komt je kleintje altijd met het juiste rugzakje terug naar huis. Door de naam die er op gedrukt wordt, is het meteen duidelijk voor de juf/meester of mama/papa van wie dit rugzakje is. 

Ook kan je ,wanneer je kleintje een dagje op logeren gaat bij oma en opa, zijn gekozen spulletjes al eens meegeven in zijn rugzakje. Zo leert hij waarvoor dit allemaal dient en wat er allemaal in de verschillende doosjes zit. 
Tip  Gebruik doosjes met verschillende prints voor koek en fruit. Gebruik dan ook altijd hetzelfde doosje voor de koek en hetzelfde doosje voor fruit. Zo heeft je kleintje op school tijdens het fruit- of koekmoment snel het juiste doosje te pakken.

Tip Zorg ervoor dat de naam van je kind overal op staat. Zo is de kans op kwijtspelen kleiner. 

       

       

                   

6. De avond voordien
Een goede voorbereiding is alles. 
Maak de avond ervoor het rugzakje van je kind al klaar. Zodat dit 's ochtends al klaar staat en je hier niet meer aan moet denken.
Wat steek je nu allemaal in het rugzakje? 

 • Brooddoos met een lekker gezonde lunch
 • Snackdoosje met fruit
 • Snackdoosje met een koekje of fruit
 • Drinkfles met water 
 • Reservekledij (T-shirt, sweater, voldoende gemakkelijke broekjes & onderbroekjes, kousen)
 • Eventueel een knuffeltje of knuffeldoekje

7. Reservekledij
Je las het waarschijnlijk hierboven al dat we als tip meegeven om een setje reservekledij mee te geven. 
Dit setje bestaat uit:

 • Een T-shirt
 • Een sweater
 • Een paar onderbroekjes
 • Een paar gemakkelijke broekjes
 • Een paar kousen

Nu zijn de meeste kindjes zindelijk als ze naar school gaan, maar dat is zeker niet bij iedereen het geval. Dit is ook perfect normaal trouwens ;)
Is je kleintje nog niet helemaal zindelijk? Zorg dan voor voldoende reservekledij. 
Ook al is je kind zindelijk, toch kan het handig zijn om wat reservekledij mee te geven naar school. Door de spanning en de nieuwe omgeving kan het gebeuren dat je kind toch nog een ongelukje heeft. Niets zo fijn om op zo'n moment zijn/haar eigen propere kleren te kunnen aandoen.
Tip Het is altijd handig om een reserve T-shirt en sweater mee te geven naar school. Wanneer je kind dan een beker met water morst over zijn kleren, kan hij/zij gewoon een droge T-shirt en trui aandoen.
Tip Zorg ervoor dat de naam van je kind in elk kledingstuk staat. Zo is de kans op kwijtspelen kleiner. 

8. Knuffel, knuffeldoekje of fopspeen
Vraag op de kijkdag even na wat de regels zijn rond knuffeltjes en fopspenen.
Indien de school of juf/meester hiermee akkoord gaat kan je de lievelingsknuffel of het tutje meegeven met je kind. Dit kan troost bieden op moeilijke momentjes. Voor hen is dit een vertrouwd iets wat voor een veilig gevoel zorgt. 
Tip Zorg ervoor dat de naam van je kind duidelijk leesbaar op de knuffel, ... vermeld staat. Zo is de kans op kwijtspelen kleiner. 

9. Duidelijke afspraken over brengen en halen
Sommige kindjes lopen meteen de klas binnen, bij anderen verloopt dit moment dan weer wat moeilijker. 
Zorg er als ouders voor dat je het afscheid niet te lang maakt. Je kan hier samen een vast ritueeltje van maken & dit elke dag herhalen. Zo wordt het uiteindelijk vertrouwd voor je kind en zal het elke dag vlotter verlopen. 
Je kan bijvoorbeeld elke ochtend samen de jas weghangen, de rugzak uitladen, samen de verschillende lunch- & snackdoosjes wegzetten, een kus en een knuffel geven & zo samen naar de klas stappen. 
Blijf nadien niet aan de raam, deur of poort staan kijken. Dit maakt het voor je kind extra moeilijk om afscheid te nemen. 
Zeg voordat je kind de klas binnenstapt wie hem op het einde van de schooldag weer komt ophalen & wees goed op tijd. Dit is voor vele kindjes al een hele geruststelling. 

10. Weer thuis
Vaak zijn de kleintjes heel moe na een dag in de klas. Ze hebben heel de dag veel indrukken en prikkels gekregen. Geef je kind de tijd om even tot rust te komen. Je kan even wat tijd vrij maken voor een rustige activiteit zoals een boekje voorlezen, ... Je kan altijd vragen hoe de dag op school was, maar wees niet teleurgesteld als je kindje niet veel te vertellen heeft. Dit is voor 2,5 jarigen nog heel moeilijk om dit allemaal te verwoorden.
Heb je vragen, stel ze gerust aan de juf of meester. Zij zullen je graag helpen.

Zo, hopelijk hebben jullie iets aan de tips die ik hier heb neergeschreven. 


We wensen dan ook alle instappertjes ( & de mama's en papa's) heel veel succes en plezier toe op de eerste schooldag!
Liefs, 
Joke
 

© 2017 - 2022 Juulz | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Wij zijn momenteel op vakantie van 19/5 tot en met 6/6/2022. Je kan je bestelling plaatsen zoals normaal, maar je order wordt pas verwerkt na onze vakantie. Om het wachten iets aangenamer te maken, shop je tijdens deze periode met 15% korting. Gebruik bij het afrekenen de code VACAY22. Tot snel!